Aflat la 38 km de Focsani si la 18 km de Marasesti, orasul Panciu este situat in extremitatea estica a Carpatilor de Curbura, la poalele dealurilor Movila Panciu (278 m) si Chicerea (334 m). Inconjurata de fasiile de vie ce strajuiesc pivnitele domnesti, asezarea Panciu mai poarta inca parfumul vechiului targ in care poposeau la vreme de recolta voievozii, boierii si negustorii. Atmosfera linistita, ce prinde in mrejele ei pe oricine poposeste la Panciu in miez de toamna, aduce cu ea semnificatii aparte. Linistea din timpul zilei, impietrita parca in timp de lipsa zgomotelor specifice marilor centre urbane, poarta cu ea insemnele unui an bun pentru recolta, cand oamenii lasa deoparte treburile casei pentru munca la vie. In scrierile datand din secolul al XVII-lea, asezarea Panciu apare mentionata sub denumirea "Crucea", localitatea fiind recunoscuta inca din acea vreme pentru cultivarea vitei de vie, din care se produceau cele mai alese vinuri din Tinutul Vrancei. Evolutia economica a orasului Panciu a fost determinata mai ales de activitatile de negot cu vin, dar si de disparitia in secolul al XVII-lea a Targului Putna si prin dezvoltarea la Focsani a unui important centru economic. Cele mai vechi dovezi de vietuire umana in teritoriul de astazi al localitatii Panciu dateaza inca din paleolitic, in aceasta zona descoperindu-se unelte din piatra cioplita si diferite piese de ritual. Lucrarile de arheologie au scos la iveala vestigii apartinand culturii geto-dacice, obiectele identificate la Crucea de Sus reliefand gustul pentru frumos al populatiei autohtone si informatii cu privire la ocupatiile principale ale oamenilor, intre care viticultura a avut un rol semnificativ in evolutia economica a societatii din acea perioada. La inceputul secolului al XVII-lea localitatea a intampinat o perioada de regres economic din cauza faptului ca multe dintre terenurile din acest teritoriu au intrat, prin danii sau cumparari, in proprietatea Manastirii Bogdana. Incepand cu a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in zona de la Crucea de Jos si Crucea de Sus activitatilor comerciale sustinute in special prin comertul cu vin li s-au adaugat si mestesuguri precum meseriile de blanar, ciubotar, tabacar. Podgoria Panciu, formata din centrele viticole Panciu, Tifesti si Paunesti detine o suprafata totala ce depaseste 9500 ha. Primele mentiuni documentare referitoare la viile ce alcatuiesc in prezent podgoria dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea. Descrieri ale activitatilor viticole care se desfasurau in acest teritoriu apar mentionate si in documente straine, informatiile fiind consemnate de calatori de pe alte meleaguri, care, descoperind aceasta zona, au apreciat calitatea superioara a vinurilor si parfumul special al strugurilor de masa de la Panciu. In trecut, renumele podgoriei era asigurat de vinurile obtinute din soiurile traditionale precum Plavaie, Galbena, Babeasca Neagra, Feteasca Alba si Feteasca Neagra. In timp, au cucerit teren si alte soiuri, ca Feteasca Regala, Rieslingul Italian, Aligoté, Sauvignon, Muscat Otonel, Pinot Noir, Merlot. In prezent, podgoria Panciu este profilata pe producerea in special a vinurilor albe-seci intr-o cantitate mai mare, a vinurilor rosii intr-o proportie mai redusa si in cantitati foarte mici a vinurilor aromate. Nota de distinctie prin care s-a reflectat atat in tara cat si peste hotare adevarata personalitate a podgoriei Panciu este redata de producerea in aceste locuri a vinurilor spumante, care incununeaza cu succes salba de aur a vinurilor traditionale. Cel care a pus bazele procesului de fabricare a sampaniei de Panciu este inginerul Ion Pusca, care a creat unul dintre cele mai bune sortimente de sampanie romaneasca. Sampania de Panciu, obtinuta prin metoda „champenoise“, este foarte cautata, inclusiv pe piata internationala. In hrubele de la Panciu a fost destupata in anul 1958 prima sticla de sampanie produsa din strugurii acestei podgorii. Hrubele, descoperite intamplator in anul 1952, au fost sapate la 24 m in scopul asigurarii unor conditii optime de temperatura si luminozitate, care sa permita depozitarea si asigurarea procesului de invechire a sampaniei. Hrubele, atribuite marelui voievod Stefan cel Mare, au fost construite din pamant lutos, care a fost intarit cu beton in anul 1949. Tot in acelasi an s-a realizat si instalatia de electrificare, hrubele fiind transformate in spatii pentru pastrarea vinurilor. Din anul 1968 s-a inceput popularea lor cu butelii de sampanie pentru invechire. Hrubele se compun dintr-un culoar central din care se ramifica un numar de 36 de galerii laterale ce masoara aproape 3 km. Capacitatea de depozitare a acestor coridoare este de 3 milioane de butelii, iar temperatura, constanta tot timpul anului, masoara 11-12 grade C. |
Vin de masa varsat, alb si rosu,natural: feteasca, riesling, si aligote,ottonel,merlot,cabernet,traminer, in Panciu, jud. Vrancea. Vinul este echilibrat, cu prospetime caracteristica in care se recunoaste, inconfundabil, aroma primara a strugurilor. Se recomanda servirea la 8-10 grd, cu preparate pe baza de peste, fructe de mare, carne alba si branzeturi. Pentru detalii si comenzii ne puteti contacta la 0754524908 sau email podgoriavranceana@yahoo.com
duminică, 28 noiembrie 2010
Podgoria Panciu - vinul domnitorilor
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Atractii Turistice -Panciu
Primăria Oraşului Panciu implemetează, începând din 17.02.2011, Proiectul „Tradiţie şi Spiritualitate pănceană”- proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din oraşul Panciu, Judeţul Vrancea, Cod SMIS18649. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea şi consolidarea turismului în oraşul Panciu prin intermediul promovării şi valorificării durabile, la nivel naţional, a potenţialului turistic cultural şi natural local, sporirea importanţei turismului şi culturii ca factori de creştere economică. Obiectivele specifice ale proiectului constau în promovarea obiectivelor turistice: Mănăstirea Brazi şi Paraclisul Schitului Brazi; Schitu „Sfântul Ioan Botezătorul”; Beciurile monumente de patrimoniu: Beciul Domnesc, Beciul Marin Ştefan, Beciul Vlădoianu; Meşteşugul vinului. Valoarea totală a proiectului este de 998.218,52 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni, începând cu 17.02.2011. Pentru amănunte legate de acest proiect vă rugăm să vizitaţi pagina de internet a proiectului: www.panciuturistic.ro pentru informaţii despre atracţiile turistice ale oraşului daţi click pe link-urile de mai jos.
Postări populare
-
Andreea Marin luptă să salveze viaţa unui copil - Vedete | Unica.ro
-
Asocierea vinului cu preparatele culinare Orice masa modestea sau aleasa nu este de conceput fara vinuri adecvate, in armonie cu preparat...
-
Care-i treaba cu sulfitii ? Circula tot felul de mituri despre sulfiti, si am auzit multa lume povestind ca prefera vinul facut artizanal,...
-
STRUGURII Cele doua ingrediente „minune” care stau la baza vinului sunt strugurii si drojdiile. Pare banal, aproape prozaic, dar totul porn...
-
Tamaioasa romaneasca se cultiva de foarte mult timp in tara noastra, ceea ce justifica incadrarea sa in grupa soiurilor autohtone. Inaint...
-
Cumpar teren-plantatie vita de vie .Suprafete de la 0,5 la 4 ha pe raza Podgoriei Panciu si in imprejurimi.Pretul il vom oferim in functi...
-
Examinarea vizuala - se face interpretand vinul catre sursa de lumina, analizand mai intai limpiditatea apoi meniscul (contacul vinului cu...
-
Viticultorii care botează vinul riscă puşcăria – vezi proiectul de Lege a viticulturii Proiectul de Lege a pieţei vitivinicole instituie ca...
-
PRODUCATOR DIRECT VAND VIN VRAC DIN ZONA VRANCEI, SOIURI NOBILE: REISLING, ALIGOTE, CABERNET SAUVIGNION , MERLOT IN CANTITATI MARI. PRET 5 ...
http://www.sfi4.com/12252119/FREE
Arhiva postari
-
Feteasca regala creatie relativ recenta, soiul a fost obtinut in comuna Danes (jud. Mures) intre cele doua razboaie mondiale, probabil ca...
-
Aflat la 38 km de Focsani si la 18 km de Marasesti, orasul Panciu este situat in extremitatea estica a Carpatilor de Curbura, la poalele de...
-
Feteasca alba este un vechi soi romanesc, prezent de foarte mult timp in cultura si bine adaptat conditiilor de clima din podgoriile tari...
-
In fiecare zi suntem bombardati cu mesaje - adesea conflictuale - despre vinul rosu. Vestea ca acest ...
-
Care-i treaba cu sulfitii ? Circula tot felul de mituri despre sulfiti, si am auzit multa lume povestind ca prefera vinul facut artizanal,...
POTGORIA VRANCEANA-PANCIU
Va place acest blog?
Etichete
- acidul tartric (1)
- aditivii din vin (2)
- agenti de limpezire a vinului (1)
- ce este vinul (1)
- cum se obtin vinurile (1)
- drojdii (1)
- emulgatorii din vin (1)
- sulfati (1)
- sulfitii (1)
- Tags: acidul malic (1)
- taninuri (1)
- vinuri (1)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Parerea d-tra conteaza.