Lumea vinului este una complexa pentru necunoscatori. Combinatiile de gusturi si mirosuri, precum si varietatea soiurilor, intimideaza pe cei care nu se pricep la asa ceva. Adevarul este ca aceasta lume a vinului nu trebuie sa para complexa si greu de inteles, si daca ai cateva notiuni de baza te poti descurca de minune.
Acest mic ghid te va ajuta si iti va prezenta cateva soiuri pe care ar trebui sa le ai in dulapior. Vei intelege mai multe despre vinuri si despre cum sa le asortezi la mancare
Vinuri rosii
1. Cabernet Sauvignon
Descriere: Acesta este unul dintre cele mai cunoscute vinuri rosii. Cabernet Sauvignon este recunoscut pentru gustul si aroma desavarsite; este bogat, intens, cu putin gust de cirese sau ierburi aromate. Cand lasi putin vinul in cupa si te uiti la el vei observa nuante de afine sau stejar. Cabernet Sauvignon este un vin uscat datorita taninului pe care il are - acidul tanic este cel care face ca acest vin sa-ti dea senzatia de gura uscata.
Merge cu: Un vin rosu excelent merge la o masa bogata. Cabernet Sauvignon se bea cand mananci carne buna, precum rata, vita picanta, iepure, carnati, sau rinichi. De asemenea, merge si la o masa de branzaturi aspre.
Sugestie: Pentru 13 dolari sticla, Albamar Cabernet Sauvignon Reserve este o alegere fina. Este un Cabernet cilian si are arome de fructe negre, petale de trandafir, sau coaja de portocala. Este un vin foarte sec, cu bogate arome de fructe si foarte putin acid tanic. Merge extraordinar impreuna cu niste ciuperci facute la gratar.
2. Merlot
Descriere: Merlot este poate cel mai accesibil vin rosu pentru cei care nu sunt initiate in aceste taine, si are gust de ierburi aromate. Mai putin sec decat Cabernet Sauvignon, Merlot are tente de afine, prune, ciocolata si vanilie.
Merge cu: Merlot este un vin versatil. Il pot asorta la o mancare nu prea aromata, dar merge excellent si daca mananci vita sau miel. La fel de bine merge si la o masa pe care ai o rata gatita cum trebuie. De asemenea, Merlot merge cu mancarurile italiene consistente.
Sugestie: Un Merlot din Spania, Gran Toc Hill Reserva 2000, poti sa-l iei la circa 17 dolari. Merge excelent cu salata de ciuperci sau cu careen de vita prajita.
3. Pinot Noir
Descriere: Daca ne referim la indrazneala, Pinot Noir este cu o treapta mai jos decat Merlot. Pinot Noir este un vin rosu usor si delicat, dar complex. Culoarea sa poate fi de la rosu deschis la rosu inchis, iar in general are aroma de cirese.
Merge cu: Pinot Noir merge foarte bine la o masa cu somon, miel, pui, sunca, sau carne de porc. Bucataria clasica franceza are mancaruri bazate pe consumul de Pinot Noir, precum celebrul "coq au vin" - pui gatit in vin rosu. Acest vin merge de obicei cu mancaruri simple, dar bogate in vitamine.
Sugestie: La 14 dolari sticla, poti incerca un Twin Fin California Pinot Noir. Acest vin are o concentratie mica de tanin, o culoare de rubin si arome de cirese sau vanilie. Serveste-l cel mai bine cand este usor racit si asorteaza-l cu un aperitiv bun sau cu ton.
4. Zinfandel
Descriere: Zinfandel este un vin rosu deschis, foarte usor, si cu arome de mirodenii. Zinfandel are si derivate mai usoare care tind sa aiba o aroma mai puternica de fructe, in timp ce derivatele mai dure de Zinfandel au o aroma mai profunda de capsuni. Acest vin este unul valoros, dar ai grija sa nu confunzi Zinfandelul, care este un vin rosu, cu White Zinfandel, care este un rose.
Merge cu: Zinfandel se potriveste deminune cu mancarurile bucatariei italiene, si merge excelent la branzeturi, paste si carne rosie. Incearca-l la o pizza cu tomate, ceapa rosie, prosciutto, mozzarella si pesto.
Sugestie: Cline Zinfandel, un vin californian, de vinde la doar 14 dolari sticla. Este de culoarea rubinului, are gust de ierburi aromate si mirodenii si merge excelent la o masa cu pui Cajun, costite de porc sau piept de rata facut in sos de afine.
Vinuri albe
5. Chardonnay
Descriere: Daca ai invitati la cina si vrei sa le servesti vin alb, nu dai niciodata gres cu Chardonnay. Este unul dintre cele mai populare vinuri albe deoarece este un vin echilibrat. De la un Chardonnay te poti astepta la arome de mere sau pere, in plus fata de vanilie si unt.
Merge cu: Chardonnay este celmai popular in California, si poate de aceea se asorteaza cel mai bine cu stilul de bucatarie californiana. Gandeste-te la pui la grill, somon, scoici, sau avocado. Se asorteaza foarte bine si cu mancarurile frantuzesti si pastele cu crema de sos.
Sugestie: Salices Chardonnay 2004 se vinde la un pret de 13 dolari sticla si este un Chardonnay francez cu arome de piersica, mar, banana, sau miere. Este excelent cu pui la gratar.
6. Sauvignon Blanc
Descriere: Sauvignon Blanc este cel mai usor dintre vinurile albe, si este recunoscut pentru aromele sale de citrice. Uscat si acid, este un vin sec foarte accesibil.
Merge cu: Acest soi de vin alb se asorteza foarte bine cu mancaruri usoare, precum carne alba, in special peste si fructe de mare. De asemenea, este excelent si ca aperitiv.
Sugestie: Nu poti rata sa bei un Fat Bastard Sauvignon Blanc. La asa un nume, nu poti decat sa fii cel putin curios. O astfel de sticla costa 15 dolari, si este un Sauvignon Blanc frantuzesc foarte bun. Este peste masura de sec, iar aromele de fructe si ierburi sunt delicioase. Fat Bastard merge excelent cu peste alb la gratar sau kebab de pui la grill.
Vinuri rose
7. Vinurile rose
Descriere: Aceste vinuri, dupa cum o sugereaza si numele, au culori ce merg mai mult spre roz. Culoarea lor vine dintr-un soi de struguri rosii. Exista o tehinica speciala cu ajutorul careia se transfera din pigmentul strugurilor in vin, pentru a iesi aceasta culoare frumoasa. Aceste vinuri au devenit mai cunoscute in anii 80, cand vinurile albe erau la putere, iar producatorii incercau sa scape de surplusul de struguri rosii. Rezultatul au fost vinurile rose, care uneori sunt facute din amestecuri de vin rosu cu vin alb - stiti insa cumse spune: nu incercati asta acasa.
Aceste vinuri sunt in general usoare si dulcegi, cu toate ca unele pot fi chair foarte seci. Nume de asemenea vinuri: Blanc de Pinot Noir, Cabernet Blanc, White Zinfandel, Pinot Gris, sau Vin Gris.
Merge cu: Aceste vinuri, fiind usoare si dulci, merg extraordinary de bine cu mancarurile condimentate - bucataria latina sau asiatica. Bineinteles ca nu este indicat sa bei rose la un bol de chili.
Sugestie: Henry of Pelham Rose se vinde cu circa 10 dolari sticla; este un rose canadian destul de uscat si acid. Este un rose de vara, si un partener excelent pentru somonul la gratar sau salata de fructe de mare.
Vin de masa varsat, alb si rosu,natural: feteasca, riesling, si aligote,ottonel,merlot,cabernet,traminer, in Panciu, jud. Vrancea. Vinul este echilibrat, cu prospetime caracteristica in care se recunoaste, inconfundabil, aroma primara a strugurilor. Se recomanda servirea la 8-10 grd, cu preparate pe baza de peste, fructe de mare, carne alba si branzeturi. Pentru detalii si comenzii ne puteti contacta la 0754524908 sau email podgoriavranceana@yahoo.com
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Atractii Turistice -Panciu
Primăria Oraşului Panciu implemetează, începând din 17.02.2011, Proiectul „Tradiţie şi Spiritualitate pănceană”- proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din oraşul Panciu, Judeţul Vrancea, Cod SMIS18649. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea şi consolidarea turismului în oraşul Panciu prin intermediul promovării şi valorificării durabile, la nivel naţional, a potenţialului turistic cultural şi natural local, sporirea importanţei turismului şi culturii ca factori de creştere economică. Obiectivele specifice ale proiectului constau în promovarea obiectivelor turistice: Mănăstirea Brazi şi Paraclisul Schitului Brazi; Schitu „Sfântul Ioan Botezătorul”; Beciurile monumente de patrimoniu: Beciul Domnesc, Beciul Marin Ştefan, Beciul Vlădoianu; Meşteşugul vinului. Valoarea totală a proiectului este de 998.218,52 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni, începând cu 17.02.2011. Pentru amănunte legate de acest proiect vă rugăm să vizitaţi pagina de internet a proiectului: www.panciuturistic.ro pentru informaţii despre atracţiile turistice ale oraşului daţi click pe link-urile de mai jos.
Postări populare
-
O diferențiere clară de începuturile acestuia. Undeva în anul 1730 a fost zărit primul om în această zonă. Este vorba de cel despre care Ado...
-
"O harta a vinurilor este ca o harta a fluviilor vii..." Regiunea PANCIU : Panciu, Paunesti, Pufesti, Tifesti, Ruginesti, Movil...
-
Vand casa complet renovata si imbunatatita.Toate de actualitate.Casa are 4 camere,baie,bucatarie.Anexa,si inca un corp nou construit din bc...
-
PANCIU (denumire de origine controlata Ordin 458/2003) Vinuri albe Fetească albă Sec / Demisec Fetească regală Sec Muscat Ottonel Sec /...
-
Acest film este atat de grozav!
-
Guvernul a decis: vezi cine NU plateste impozit in Agricultura
-
PRODUCATOR DIRECT VAND VIN VRAC DIN ZONA VRANCEI, SOIURI NOBILE: REISLING, ALIGOTE, CABERNET SAUVIGNION , MERLOT IN CANTITATI MARI. PRET 5 ...
-
Prima dovada a existentei strugurilor o reprezinta niste podgorii fosilizate de acum 60 milioane de ani; iar prima atestare scrisa avand leg...
http://www.sfi4.com/12252119/FREE
Arhiva postari
-
Care sunt documentele fiscale necesare la vânzarea produselor agricole
-
Creata (Riesling de Banat) - produce struguri uni sau birpati, de marime mica-mijlocie, de forma cilindro-conica, boabe asezate dens pe c...
-
Particular,vand iepuri belgieni in varsta de 9 luni.Sant blanzi,superbi,ajung la greutate de 8-10kg daca sant bine intretinuti.Sa...
-
Pozitia geografica a Romaniei cat si relieful sau deosebit de variat, cu numeroase siruri de dealuri si coline orientate de la Nord spre Sud...
-
A - Aligote , vin obtinut din soiuri de struguri cu acelasi nume, originar din Franta. Datorită capacitătii sale de-a acumula, în unele mic...
POTGORIA VRANCEANA-PANCIU
Va place acest blog?
Etichete
- acidul tartric (1)
- aditivii din vin (2)
- agenti de limpezire a vinului (1)
- ce este vinul (1)
- cum se obtin vinurile (1)
- drojdii (1)
- emulgatorii din vin (1)
- sulfati (1)
- sulfitii (1)
- Tags: acidul malic (1)
- taninuri (1)
- vinuri (1)