Anul acesta SUA au devenit cea mai mare piata de vinuri din lume si fiecare tara producatoare de vinuri vrea sa obtina o cota din ea. Una dintre cele mai recente este Romania. Sase dintre numeroasele vinarii ale tarii s-au reunit pentru a-si asigura cota de piata din SUA si au obtinut 3,5 milioane dolari de la Uniunea Europeana si guvernul roman pentru finantarea acestui efort.
O parte din efortul de intrare pe piata este o viitoare vizita la Napa (California) si San Francisco, iar alta a fost invitarea recenta a unor enologi americani sa viziteze Romania, informeaza ziarul american Napa Valley Register in editia de joi.
”Ca deschizatori de drum, noi cei care scriem despre vinuri am intalnit niste locuri aspre, dar vizita a fost interesanta, oamenii prietenosi si vinurile bune, daca nu chiar spectaculoase”, a afirmat semnatarul articolului, Paul Franson.
Efortul nu este surprinzator, remarca acesta. Romania, care detine aproape 500.000 de acri de podgorii, este al saptelea cel mai mare producator de vin din UE si printre primii zece din lume.
Vinul s-a facut in Romania de milenii si se presupune ca Bacchus s-ar fi nascut in Dacia. Din pacate, in timpul comunismului, guvernul a obligat podgoriile colective sa planteze soiuri cu randament ridicat, dar calitate scazuta, de multe ori in locuri gresite.Dupa revolutia din 1989, guvernul democratic a vandut viile unor companii private si persoane fizice, multi din afara tarii. Acesti proprietari noi au investit semnificativ, adesea cu ajutorul UE, pentru a replanta vii si a moderniza instalatiile de productie a vinului. Ca urmare, viile si vinariile vizitate de americani la mijlocul lunii august sunt in cea mai mare parte moderne, ingrijite si dotate cu echipamente performante.
Cu toate acestea, noile instalatii nu sunt suficiente pentru a depasi vinificatia perimata iar majoritatea proprietarilor au angajat consultanti din Occident – australienii sunt deosebit de populari – pentru a imbunatati vinificatia si a-i instrui pe romani sa produca vinuri moderne. Cel putin la cele sase vinarii vizitate, podgoriile, productia si chiar vinurile tin mai degraba de ”Lumea Noua” decat de ”Lumea Veche”, in limitele climei continentale.
Romania se afla pe latitudini similare cu Bordeaux, Piemont si alte regiuni de vinificatie renumite. Viile sale sunt cultivate in regiuni diferite, unele pe sol plat in apropierea Marii Negre, altele la poalele impresionantilor Munti Carpati, in interiorul lantului.
In Romania, unde este cald vara si frig iarna, vita de vie primeste suficienta apa naturala si in general nu este irigata. Zaharurile si alcoolul sunt mai reduse decat la multe vinuri din Lumea Noua.
Istoric, marea majoritate a productiei de vin a fost alba, dar acum este aproape de 50/50. De asemenea, consumatorii romani au preferat vinurile dulci, dar vinurile seci sunt tot mai populare si cele mai multe exporturi sunt de vin sec. Multe plantatii recente sunt de soiuri populare international, cum ar fi Pinot Grigio si Merlot, care par sa se comporte deosebit de bine, la fel ca Chardonnay, Cabernet si Syrah. Majoritatea cultivatorilor folosesc soiuri locale, printre care Busuioaca de Bohotin, Babeasca Neagra, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca.
Una dintre cele sase vinarii din grupul care vrea sa patrunda pe piata din SUA, este Murfatlar, care, cu 8.200 de acri, este cea mai mare din tara. Niciuna dintre celelalte cinci nu se numara printre cele mai mari, iar unele au producatori de vin de top femei.
Vinariile implicate in promovarea pe piata SUA includ: Carl Reh Winery-Crama Oprisor (622 de acri de vita de vie), in proprietate germana; Cramele Recas (1.750 acri), co-proprietatea englezului Phillip Cox si a sotiei sale romance; Domeniul Coroanei Segarcea (750 acri) detinut de un om de afaceri agricultor de succes care are, de asemenea, aproape 70.000 de hectare de porumb, soia si alte culturi; British Halewood Romania (780 acri); Senator (2.250 de acri).
Multe dintre aceste companii au o oarecare prezenta pe piata americana. 12% din totalul exporturilor din Romania de 1,7 milioane de litri de vin, in valoare de 19 milioane de dolari, au mers in SUA in 2010, in cea mai mare parte spre comunitati romanesti.
Una dintre cele mai promitatoare vinarii este Cramele Recas, care introduce vinuri noi, printre care si cele locale, Feteasca Regala si Feteasca Neagra. Lucreaza cu Cameron Hughes Wines pentru a vinde Merlot si Pinot Noir in reteaua Sam’s Club. Furnizeaza de asemenea, linia de 4 dolari Unwined pentru lantul de supermarketuri Fresh & Easy si a furnizat Pinot Evil pentru Wine Group. Exporta 40% din productia sa de 1,1 milioane de sticle si este cel mai mare exportator din tara.Recas a investit 21 de milioane dolari in podgorii in 2001.Vinaria a angajat al doilea vinificator australian si are si unul spaniol. Phillip Cox are o filosofie simpla. ‘Le dam oamenilor ceea ce doresc’, a spus el, subliniind ca a plantat multe soiuri de Pinot Grigio pentru a satisface cererea.
Carl Reh Winery-Crama Oprisor a angajat recent un consultant din Australia. Produce aproximativ 1,3 milioane de litri pe an si exporta 875.000 de litri in Germania, majoritatea in vrac. Impreuna cu Domeniul Coroanei Segarcea si Vinurile Senator, Carl Reh are o prezenta redusa pe piata americana. Toate cele trei sunt in cautare de importatori.
Segarcea are un set de instalatii impresionante printre viticultori. Proprietarul, Mihai Anghel, si sotia sa, fost cardiolog reprofilat in vinificator, Cornelia Anghel, par a avea preturi mai mari decat majoritatea celorlaltor companii vizitate.
Halewood Romania, care exporta o mare parte din productia sa la sediul de origine din Anglia, si Senator par sa fie de asemenea informate despre piata din SUA.
Murfatlar, de departe cea mai mare vinarie din Romania, cu o productie de 2,5 milioane de sticle, are mai multi importatori din SUA. Dar, ca toate vinariile romanesti, doreste o distributie mai larga in America. A cheltuit 70 milioane dolari atat pentru ameliorarea podgoriei cat si a pivnitelor si are consultanti australian si francez.
Majoritatea producatorilor considera ca cel mai mare potential se afla in vinurile internationale seci moderate ca pret, cele mai populare aici, dar spun si ca exista o piata pentru soiurile romanesti unice. Putini par interesati si de exploatarea unor piete mici, dar ”fierbinti”, cu vinuri in care exceleaza istoric – alb sec, rosu, rosé, precum si vinurile muscat.
Vinurile incercate (mai ales seci destinate exportului) au fost bune asociate cu mancarea, altele bune singure. Pe pietele din SUA sunt de obicei necostisitoare: intre 8-15 dolari sau mai putin. Semnatarul articolului a precizat ca si vinurile autohtone sunt interesante.
Vin de masa varsat, alb si rosu,natural: feteasca, riesling, si aligote,ottonel,merlot,cabernet,traminer, in Panciu, jud. Vrancea. Vinul este echilibrat, cu prospetime caracteristica in care se recunoaste, inconfundabil, aroma primara a strugurilor. Se recomanda servirea la 8-10 grd, cu preparate pe baza de peste, fructe de mare, carne alba si branzeturi. Pentru detalii si comenzii ne puteti contacta la 0754524908 sau email podgoriavranceana@yahoo.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Atractii Turistice -Panciu
Primăria Oraşului Panciu implemetează, începând din 17.02.2011, Proiectul „Tradiţie şi Spiritualitate pănceană”- proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din oraşul Panciu, Judeţul Vrancea, Cod SMIS18649. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea şi consolidarea turismului în oraşul Panciu prin intermediul promovării şi valorificării durabile, la nivel naţional, a potenţialului turistic cultural şi natural local, sporirea importanţei turismului şi culturii ca factori de creştere economică. Obiectivele specifice ale proiectului constau în promovarea obiectivelor turistice: Mănăstirea Brazi şi Paraclisul Schitului Brazi; Schitu „Sfântul Ioan Botezătorul”; Beciurile monumente de patrimoniu: Beciul Domnesc, Beciul Marin Ştefan, Beciul Vlădoianu; Meşteşugul vinului. Valoarea totală a proiectului este de 998.218,52 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni, începând cu 17.02.2011. Pentru amănunte legate de acest proiect vă rugăm să vizitaţi pagina de internet a proiectului: www.panciuturistic.ro pentru informaţii despre atracţiile turistice ale oraşului daţi click pe link-urile de mai jos.
Postări populare
-
O diferențiere clară de începuturile acestuia. Undeva în anul 1730 a fost zărit primul om în această zonă. Este vorba de cel despre care Ado...
-
"O harta a vinurilor este ca o harta a fluviilor vii..." Regiunea PANCIU : Panciu, Paunesti, Pufesti, Tifesti, Ruginesti, Movil...
-
Vand casa complet renovata si imbunatatita.Toate de actualitate.Casa are 4 camere,baie,bucatarie.Anexa,si inca un corp nou construit din bc...
-
PANCIU (denumire de origine controlata Ordin 458/2003) Vinuri albe Fetească albă Sec / Demisec Fetească regală Sec Muscat Ottonel Sec /...
-
Acest film este atat de grozav!
-
Guvernul a decis: vezi cine NU plateste impozit in Agricultura
-
PRODUCATOR DIRECT VAND VIN VRAC DIN ZONA VRANCEI, SOIURI NOBILE: REISLING, ALIGOTE, CABERNET SAUVIGNION , MERLOT IN CANTITATI MARI. PRET 5 ...
-
Prima dovada a existentei strugurilor o reprezinta niste podgorii fosilizate de acum 60 milioane de ani; iar prima atestare scrisa avand leg...
http://www.sfi4.com/12252119/FREE
Arhiva postari
-
Care sunt documentele fiscale necesare la vânzarea produselor agricole
-
Creata (Riesling de Banat) - produce struguri uni sau birpati, de marime mica-mijlocie, de forma cilindro-conica, boabe asezate dens pe c...
-
Particular,vand iepuri belgieni in varsta de 9 luni.Sant blanzi,superbi,ajung la greutate de 8-10kg daca sant bine intretinuti.Sa...
-
Pozitia geografica a Romaniei cat si relieful sau deosebit de variat, cu numeroase siruri de dealuri si coline orientate de la Nord spre Sud...
-
A - Aligote , vin obtinut din soiuri de struguri cu acelasi nume, originar din Franta. Datorită capacitătii sale de-a acumula, în unele mic...
POTGORIA VRANCEANA-PANCIU
Va place acest blog?
Etichete
- acidul tartric (1)
- aditivii din vin (2)
- agenti de limpezire a vinului (1)
- ce este vinul (1)
- cum se obtin vinurile (1)
- drojdii (1)
- emulgatorii din vin (1)
- sulfati (1)
- sulfitii (1)
- Tags: acidul malic (1)
- taninuri (1)
- vinuri (1)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Parerea d-tra conteaza.