Cum ar fi ca într-o bună zi să vizitezi o parte dintre cele mai importante destinaţii viticole din întreaga lume? Să te poţi bucura de un pahar de vin prestigios? Marele avantaj al excursiilor prin celebrele zone viticole este acela de a îmbina armonios degustarea vinurilor locale cu o incursiune incitantă în istoria şi împrejurimile regiunii respective.
Drumul vinului vă va purta prin văi însorite, mici oraşe cochete, unele dintre ele medievale sau antice, pentru a explora cultura vinului, o lume aparte, cu reţete unice, pivniţe răcoroase, originalitate, umor şi multe secrete care dau savoare nobilei băuturi.Stellenbosch - Western Cape, Africa de Sud
Mulţi turişti consideră că Stellenbosch este cel mai pitoresc orăşel sud-african din provincia Western Cape. Este situat la circa 30 kilometri este de Cape Town, şi este faimos în lumea întreagă pentru clădirile sale multicolore, armonios aranjate, arhitectura originală olandeză cu influenţe locale, şi nu în ultimul rând pentru vinul său, despre care se spune pe bună dreptate că este cel mai bun din toată Africa de Sud.Mulţumită eforturilor conjugate a celor trei mari producători viticoli din regiune, un fabulos drum al vinului străbate împrejurimile încă din anul 1971, şi este promovat asiduu peste tot în lume cu ocazia târgurilor şi expoziţiilor de profil.
Astăzi, colinele şi dealurile domoale de aici sunt cultivate cu peste 200 de vii distincte, unde producătorii oferă zilnic degustări de vin, tururi ale pivniţelor, vânzări de vin, facilităţi pentru picnic în stil african, safari prin savană, şi, spre cinstea gazdelor, reduceri pentru studenţi indiferent în ce ţară studiaţi!
Marlborough - Noua Zeelandă
Cu toate că pentru mulţi acestă denumire duce cu gândul la o celebra marcă de ţigări, pentru adevăraţii cunoscători într-ale vinului, la fel ca pentru oenologi, Marlborough este cea mai mare regiune viticolă din Noua Zeelandă.Aici se produce peste 795 din cantitatea de vin local. Cu aproximativ 9 000 de hectare cultivate cu soiuri diverse de viţă de vie, beneficiind şi de o gastronomie specifică, regiunea este un adevărat regal pentru cei care vor să savureze un vin ales alături de o masă îmbelşugată. Sau viceversa...
Secret: Dacă vreodată ajungeti pe acolo (ştiu, Noua Zeelandă este la capătul lumii...) nu plecaţi fără să degustaţi din vinul Sauvignon Blanc de producţie locală.
Valle del Maipo - Chile
Un climat cu parametri aproape mediteraneeni, precum şi prezenţa Munţilor Anzi, fac din Valea Maipo un loc perfect pentru experimentarea viticulturii la cele mai înalte cote. De fapt, aici este cea mai veche zonă viticolă din Chile, cu vii care se întind spre est din capitala Santiago până la poalele Anzilor, şi spre vest până aproape de coasta Pacificului.Lăudându-se pe bună dreptate cu unele dintre cele mai apreciate vinuri roşii din lume, Maipo te va răsfăţa cu orice gamă cuprinsă între Cabernet Sauvignon şi Merlot, dar şi cu mult apreciatul Chardonnay local sau Sauvignon Blanc.
În afară de vinurile excelente, regiunea seduce şi relaxează în egală măsură prin peisajele minunate din jur. Micile sate căţărate parcă pe coastele abrupte ale Anzilor, precum şi tumultuosul râu Maipo, oferă o atmosferă perfectă pentru degustarea vinurilor de calitate.
La Rioja - Spania
Încă din timpul romanilor, care au făcut din băutul vinului un ingredient caracteristic culturii lor, podgoriile din La Rioja au fost o parte integrantă a istoriei viticole a Spaniei.În prezent, regiunea se ridică la înălţimea prestigioasei sale moşteniri cultural-viticole, prin numeroasele podgorii care produc apreciatele vinuri Crianza, Reserva şi Gran Reserva.
Adaugă aici şi uluitorul hotel construit deasupra celei mai vechi bodegi din zonă, şi vei întelege pe deplin stilul spaniol de a onora şi admira creaţia înconjurătoare printr-un pahar golit de Crianza.
Bordeaux - Franţa
Franţa este ţara unde prin definiţie vinul a fost ridicat la rang de artă, cultură, superlativ turistic, şi în unele cazuri, chiar religie...Ţară plină de pasiune care se exprimă natural prin cultură, stil de viaţă, gastronomie şi vinuri, Franţa beneficiază fără doar şi poate de unele dintre cele mai bune vinuri existente pe piaţa mondială de profil. Aceste adevăruri pot fi probate pe viu în regiunea Bordeaux, una dintre cele mai apreciate zone viticole din Hexagon.
Arhitectura splendidă, gastronomia ireproşabilă, precum şi unele dintre cele mai apreciate vinuri roşii şi albe din lume, fac ca Bordeaux să fie o destinaţie obligatorie pentru toţi credincioşii Zeului Dionysos. Cu peste 60 de soiuri de vinuri şi aproximativ 8 500 de producători locali, Bordeaux trebuie musai declarat Oraşul Vinului!
Valea Mosel - Germania
Dacă până în prezent credeaţi că Germania este prin definiţie Ţara Berii, iar localnicii consumă doar vin de export, condiţiile climatice de pe meleagurile Nibelungilor nefiind tocmai propice cultivării strugurilor, ei bine sunt sigur că o vizită prin podgoriile care mărginesc Valea Mosel vă va schimba părerile.Întreaga regiune este un vis nu doar pentru oenologul profesionist, ci şi pentru turistul aflat întâmplător sau nu, pe aceste meleaguri.
Ascunsă parcă în vestul Germaniei, Valea Mosel este împodobită cu sătucuri romantice, ordonate şi îngrijite în binecunoscutul stil german, pante domoale acoperite de podgorii generoase, castele minunate care veghează mîndre de pe înălţimi precum şi adorabilele oraşe vechi Cochem şi Bernkastel-Kues.
Dar pentru că am venit aici pentru un pahar (sau mai multe..), nu rataţi vinurile albe de regiune din podgoria familială Weingut Rademacher. Veţi jura apoi cu mâna pe inimă că Germania nu mai este atât de rece, rigidă, corectă până la exasperare, enervant de ordonată şi imposibil de imitat, cum se spune pretutindeni despre această naţie admirabilă, care reuşeste să surprindă pe toată lumea prin nişte vinuri demne de odele de laudă ale anticilor.
Valea Barossa - Australia
Continentul de la antipozi nu este doar ţara cangurilor, a milioanelor de oi, a sutelor specii de nevertebrate periculoase care pot ucide un om cu o singură înţepătură, locul unicei culturi a aborigenilor, ţara continent care adăposteşte unele dintre cele mai neiertătoare şi ucigătoare deşerturi din lume. Nu. Nu este doar atăt!Dacă ai trecut de partea mai puţin ospitalieră a acestei ţări cât un continent mai mic, meriţi să te răsfeţi nicăieri altundeva decât în Valea Barossa. Chiar aici, lângă Mengler Hill, ia o pauză, trage-ţi sufletul şi admiră sutele de hectare de viţă de vie care se întind până la linia orizontului austral. Acum, trage adânc aer în piept şi priveşte relaxat spre paharul cu Riesling sau Chardonnay, produs chiar aici.
Dacă ai alături o porţie de brânză de oi făcută după reţetele aussie şi brănduită de celebrul Crocodile Dundee, viaţa prinde un alt gust.
Dacă mai poţi merge pe propriile picioare, vizitează bisericile, muzeele şi cluburile specifice. Aşa vei fi definitiv contaminat de ospitalitatea şi farmecul locurilor şi oamenilor din sudul Australiei.
Mileştii Mici - Republica Moldova
Pe cât de mică este ţara din punct de vedere strict geografic, pe atât de mare este pe plan mondial, atunci când vine vorba de vinuri.Probabil printre cele mai preţioase "bijuterii" ale voievodatului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, podgoria de la Mileştii Mici "bate" fără drept de replică podgorii mult mai renumite din Franţa, Italia sau Spania.
Pentru cunoscători şi nu doar pentru ei, domeniul viticol de la Mileştii Mici este un loc sfânt în "pelerinajul" mondial al vinului.
Închipuiţi-va nu mai puţin de 250 kilometri de coridoare subterane printre pivniţe vechi de pe vremea Marelui Stefan!
Vorbim aici despre un adevărat templu "undergound" al vinului... Un oraş unde străzile au fost botezate pe bună dreptate cu nume de genul Chardonnay, Feteasca, Sauvignon, etc...
Aici este cea mai mare pivniţă din lume, care adăposteşte peste 2 milioane de sticle de vin, unele dintre acestea adevărate comori, pline de licori divine provenite din ani excepţionali.
Pelerinajul sacru se incheie printr-o masa de neuitat, la lumina lumânărilor, printre pereţii întunecaţi unde îşi dorm somnul desăvărşirii întru Dionysos sticle prăfuite care ascund comorii vii, vechi de 20, 40, 50, 60 si chiar 100 ani.
Mesele masive din lemn de stejar, zidurile reci de piatră imemorială, cântecele bătrăneşti ale fraţilor moldoveni, toate te fac să ieşi de acolo cutremurat, pe deplin transformat într-un credincios care sigur se va reîntoarce la pelerinajul sacru spre Mileştii Mici.
Trăiască Moldova!
Văile Napa şi Sonoma - California, Statele Unite
Cine spune că americanii stiu să facă doar blugi, Coca Cola, filme şi muzică de o calitate îndoielnică, nu ar trebui să susţină aceste lucruri în faţa unui oenolog.Va fi contrazis elegant şi din vârful limbii cu întrebarea: -Ai auzit de Napa Valley?
Aici, în inima Californiei, scăldată de un soare tot mai generos odată cu fenomenul de încălzire globală, tronează simbolul vinurilor de pe continentul nord-american.
Celebra Napa Valley este una dintre cele mai mari regiuni viticole din lume, iar prezenţa restaurantelor de calitate (tip slow food), cluburilor şi staţiunilor de tip spa, o fac şi o minunată destinaţie de vacanţă.
Mai mult de 5 milioane de vizitatori poposesc aici anual pentru a se boteza de bunăvoie în licoarea zeului Dionysos, transformînd podgoriile de aici în cea mai populară destinaţie turistică din nordul statului California.
Sonoma este nimic altceva decât sora mai mică şi mai liniştită a Văii Napa.
Din aceste motive, Sonoma este prin definiţie parcă, un loc romantic şi liniştit, cu farmecul combinat al unei bogate moşteniri europene altoit (suntem la vie, totuşi...) pe trunchiul viguros al vitalităţii şi visului american (ce o mai fi rămas din el...)
Nu uitaţi de vinuri, vă rog. Sunt relativ ieftine şi surprinzător de bune pentru America...
Toscana - Italia
Această mare provincie din centrul Italiei, este o căutată destinaţie de vacanţă care oferă multe atracţii şi activităţi de neuitat pentru oameni de toate vârstele.Vă spun de pe acum că niciuna dintre acestea nu se compară cu un tur viticol prin regiune. Parol...
Aici este capitala viticolă a Italiei. Aici vinul este omniprezent şi atotputernic nu de ieri, de alaltăieri, ci încă de pe vremea romanilor, care au cultivat aici cele mai vechi vii din Italia, convinşi de solul şi clima toscană.
Pregăteşte-te deci pentru o întâlnire cu civilizaţia şi cultura, susţinută de un tur al vinului prin resturante vechi (unele de sute de ani), precum şi de popasuri inspirate pin Florenţa, Siena şi San Gimignano.
Găseşti aici majoritatea soiurilor clasice de vinuri albe şi roşii, dar este recomandată degustarea vinurilor de regiune precum Chianti şi Val d'Orcia.
Nu uitaţi să asezonaţi vinului o porţie de mezeluri şi brânzeturi locale. Întreaga combinaţie va avea un deliciu unic, de neuitat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Parerea d-tra conteaza.