miercuri, 29 februarie 2012

Productia de vin din acest an, partial compromisa

   
Vremea nefavorabila si schimbatoare din acest an va face ca productia de vin sa se micsoreze cu aproximativ 15%. Dupa un inceput de an cu grindina si inundatii, urmat apoi de canicula, culturile de vita de vie au fost puternic compromise.
Mai mult, consumul de vin a scazut, de la inceputul anului, cu circa 10%, pe fondul saracirii populatiei, asa ca producatorii sunt foarte ingrijorati in ceea ce priveste veniturile din acest an. Ca sa faca fata situatiei, producatorii se orienteaza tot mai mult catre export.

Vincon Vrancea este unul din producatorii autohtoni care are jumatate din productie compromisa.

"Am avut mari probleme cu inghetul si cu grindina. Podgoriile Husi, Panciu si mai ales Chirnogeni din Dobrogea au fost foarte afectate", a declarat Luchi Georgescu, presedintele Vincon, pentru Adevarul.

La Domeniile Tohani, situatia este la fel de dramatica. "Avem 500 de hectare cultivate cu vita-de-vie. Daca anul trecut am obtinut o recolta de struguri de 8.500 de kilograme la hectar, in acest an estimam o scadere a acesteia de cel putin 25% din cauza calamitatilor naturale", afirma Virgil Mandru, presedintele Domeniile Tohani.

Producatorul Murfatlar a fost insa un pic mai ferit de distrugerile provocate de natura. "Speram intr-o productie buna in aceasta toamna daca pana atunci nu intervin fenomene climaterice deosebite, august fiind o luna importanta inaintea recoltarii. Estimam pentru 2010 o productie in usoara scadere din punct de vedere cantitativ. In 2009 am produs 30 de milioane de litri de vin, dintre care 21 de milioane de litri au fost reprezentati de vin alb", a declarat Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar.

Reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) se asteapta ca in acest an productia nationala de vin sa fie de maximum 5,5 milioane de hectolitri de vin, comparativ cu 6,3 milioane de hectolitri, in 2009.

In ceea ce priveste vanzarile, in perioada decembrie 2009 - iulie 2010, vanzarile de vinuri din Romania au insumat 605 milioane de lei (148 de milioane de euro), in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea d-tra conteaza.

Atractii Turistice -Panciu

Primăria Oraşului Panciu implemetează, începând din 17.02.2011, Proiectul „Tradiţie şi Spiritualitate pănceană”- proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din oraşul Panciu, Judeţul Vrancea, Cod SMIS18649. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea şi consolidarea turismului în oraşul Panciu prin intermediul promovării şi valorificării durabile, la nivel naţional, a potenţialului turistic cultural şi natural local, sporirea importanţei turismului şi culturii ca factori de creştere economică. Obiectivele specifice ale proiectului constau în promovarea obiectivelor turistice: Mănăstirea Brazi şi Paraclisul Schitului Brazi; Schitu „Sfântul Ioan Botezătorul”; Beciurile monumente de patrimoniu: Beciul Domnesc, Beciul Marin Ştefan, Beciul Vlădoianu; Meşteşugul vinului. Valoarea totală a proiectului este de 998.218,52 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni, începând cu 17.02.2011. Pentru amănunte legate de acest proiect vă rugăm să vizitaţi pagina de internet a proiectului: www.panciuturistic.ro pentru informaţii despre atracţiile turistice ale oraşului daţi click pe link-urile de mai jos.

Postări populare

http://www.sfi4.com/12252119/FREE

Arhiva postari

POTGORIA VRANCEANA-PANCIU

www.aaz.ro

Va place acest blog?

Powered By Blogger