Productia de vin din acest an, partial compromisa
Mai mult, consumul de vin a scazut, de la inceputul anului, cu circa 10%, pe fondul saracirii populatiei, asa ca producatorii sunt foarte ingrijorati in ceea ce priveste veniturile din acest an. Ca sa faca fata situatiei, producatorii se orienteaza tot mai mult catre export.
Vincon Vrancea este unul din producatorii autohtoni care are jumatate din productie compromisa.
"Am avut mari probleme cu inghetul si cu grindina. Podgoriile Husi, Panciu si mai ales Chirnogeni din Dobrogea au fost foarte afectate", a declarat Luchi Georgescu, presedintele Vincon, pentru Adevarul.
La Domeniile Tohani, situatia este la fel de dramatica. "Avem 500 de hectare cultivate cu vita-de-vie. Daca anul trecut am obtinut o recolta de struguri de 8.500 de kilograme la hectar, in acest an estimam o scadere a acesteia de cel putin 25% din cauza calamitatilor naturale", afirma Virgil Mandru, presedintele Domeniile Tohani.
Producatorul Murfatlar a fost insa un pic mai ferit de distrugerile provocate de natura. "Speram intr-o productie buna in aceasta toamna daca pana atunci nu intervin fenomene climaterice deosebite, august fiind o luna importanta inaintea recoltarii. Estimam pentru 2010 o productie in usoara scadere din punct de vedere cantitativ. In 2009 am produs 30 de milioane de litri de vin, dintre care 21 de milioane de litri au fost reprezentati de vin alb", a declarat Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar.
Reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) se asteapta ca in acest an productia nationala de vin sa fie de maximum 5,5 milioane de hectolitri de vin, comparativ cu 6,3 milioane de hectolitri, in 2009.
In ceea ce priveste vanzarile, in perioada decembrie 2009 - iulie 2010, vanzarile de vinuri din Romania au insumat 605 milioane de lei (148 de milioane de euro), in scadere cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Parerea d-tra conteaza.