joi, 2 decembrie 2010

Vinurile moldovenești vor ajunge în UE sub marca „Moldova”

Vinurile moldovenești vor fi exportate pe piața europeană sub marca „Moldova”. Cel puțin asta e propunerea autorităților moldovenești, înaintată la Bruxelles în cadrul negocierilor pe marginea Acordului privind protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele agricole şi alimentare.

Semnarea acestui acord va impune agenţii economici moldoveni să-și modifice denumirile produselor fabricate, în dependență de originea materiei prime pe care o utilizează în procesul producției.

„Am rugat reprezentanții europeni să ne dee posibilitatea să utilizăm marca „Moldova” la exportul vinurilor. Nu putem utiliza ca origine satele din Moldova, pentru că nu sunt cunoscute”, a explicat viceministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. Dacă Uniunea Europeană va accepta propunerea autorităților moldovenești, companiile vinicole trebuie să se înregistreze la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală sub marca „Moldova”.

În același timp, oficialul a menționat că R. Moldova ar putea stopa exportul de băuturi alcoolice în țările CSI, deoarece, conform tratatului de la Lisabona, vinificatorii moldoveni nu au dreptul să utilizeze denumirile de „coniac” și „șampanie”.

„Nu ne permitem să repetăm șocul din 2006, adică să stopăm exporturile, dar nici nu putem să exportăm în Rusia, Ucraina sau Belarus coniacul și șampania sub alte denumiri. Avem nevoie de cel puțin 5 ani să trecem la spumant și divin”, a spus Bumacov, precizând că a cerut la Bruxelles o perioadă de tranziție de 10 ani.

Bumacov a mai anunțat că doi experți europeni vor veni în Republica Moldova pentru a oferi expertiză în procesul de implementare a cerințelor UE, în ceea ce ține de denumirile geografice ale produselor pentru export.

Recent Comisia Europeană a decis să majoreze cu 80 la sută cota de export a vinurilor moldovenești. Astfel, în 2011 în Uniunea Europeană vor putea fi exportate 20 de milioane de sticle de vin din Republica Moldova, iar în anii 2013-2015 - până la 33 de milioane de sticle.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea d-tra conteaza.

Atractii Turistice -Panciu

Primăria Oraşului Panciu implemetează, începând din 17.02.2011, Proiectul „Tradiţie şi Spiritualitate pănceană”- proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din oraşul Panciu, Judeţul Vrancea, Cod SMIS18649. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea şi consolidarea turismului în oraşul Panciu prin intermediul promovării şi valorificării durabile, la nivel naţional, a potenţialului turistic cultural şi natural local, sporirea importanţei turismului şi culturii ca factori de creştere economică. Obiectivele specifice ale proiectului constau în promovarea obiectivelor turistice: Mănăstirea Brazi şi Paraclisul Schitului Brazi; Schitu „Sfântul Ioan Botezătorul”; Beciurile monumente de patrimoniu: Beciul Domnesc, Beciul Marin Ştefan, Beciul Vlădoianu; Meşteşugul vinului. Valoarea totală a proiectului este de 998.218,52 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni, începând cu 17.02.2011. Pentru amănunte legate de acest proiect vă rugăm să vizitaţi pagina de internet a proiectului: www.panciuturistic.ro pentru informaţii despre atracţiile turistice ale oraşului daţi click pe link-urile de mai jos.

Postări populare

http://www.sfi4.com/12252119/FREE

Arhiva postari

POTGORIA VRANCEANA-PANCIU

www.aaz.ro

Va place acest blog?

Powered By Blogger