Servirea vinului nu se face la intamplare sau improvizand, ne-am descalifica profesional si am ofensa nectarul divin. Pentru a etala clipa de grandoare a vinului si pentru ca ritualul servirii sa fie la inaltimea asteptarilor avem nevoie de mai multe instrumente ,scule si accesorii specifice. De pe scaunul consumatorului, lucrurile par simple, ce i-ti trebuie sa desfaci o sticla de vin? Un tirbuson! OK, pentru a debusona o butelie de vin ne trebuie in primul rand un tirbuson ,dar oare este singurul acesoriu necesar in servirea vinurilor. Pentru valorizarea serviciilor avem nevoie de carucior de prezentare; cosulet pentru transportul si servirea vinurilor vechi; carafa pentru decantare; termometru; dopuri "stoppeurs"; frapiera; pahare specifice; tirbuson profesional…De ce mai avem nevoie? De un spatiu corect pentru pastrarea vinurilor (pivnita de stocare, pivnita de zi) ,in lipsa ar trebui macar un spatiu cu temperatura si umiditatea constanta sau o foarte buna relatie cu furnizori .
Acestea fiind zise si scrise , fara a minimaliza subiectul, putem spune ca am trecut in revista o parte din cele necesare pentru a pune in valoare servirea vinurilor. Nu putem insa sa trecem cu usurinta peste cel mai important instrument, factorul uman : somelierul, seful de sala ,ospatarul si "ustensilele" fara de care nu se poate valorifica printr-un serviciu de calitate, nobilul VIN.
Concluzionand, recomand ca in momentul in care se fac investitiile necesare in obicte de inventar pentru a asigura servirea vinurilor ,sa nu uitam ca ne trebuie macar o persoana calificata pentru manuirea acestor accesorii!" -
Sergiu Nedelea (Wine Industry)
Pentru valorizarea completa, serviciul de prezentare si servire a vinului se realizeaza cu instrumente si accesorii specifice, respectiv: cupa somelierului (la testevin), paharul pentru degustare, tirbusonul (tirre bouchon), cosuletul pentru servire, carafa pentru decantare, termometru cu citire rapida, clestele, dopuri stoppers, frapiera, caruciorul pentru vin, o serie de diferite tipuri de pahare. Setul anterior se completeaza cu dispozitive moderne pentru decapsulare, etansare, vidare, scoatere a dopurilor rupte........
Cupa someliarului - destul de rar folosita - este de fapt o ceasca mica de argint sau argintata, cu margini laterale inguste, tortita si inel, eventual cu un lantisor de argint. Interiorul cuprinde concavitati pentru examinarea vinurilor rosii nervuri pentru examinarea celor albe. Cupa somelierului este de fapt un simbol al acestei meserii, iar unii somelieri o poarta la gat de unde poatefi detasata in timpul degustarii.
Paharul pentru degustare este instrumentul perfect pentru degustare, prin forma si caracteristicile sale. Paharul din sticla incolora, cu o permeavilitate foarte buna a luminii are o forma speciala, iar dimensiunile au fost standardizate de Oficiul International al Viei si Vinului. Deschiderea paharului (gura) este putin mai ingusta decat partea de jos, ceea ce permite concentrarea spre nas a aromelor.
Tirbusonul profesional - de fapt exista o multime de tipuri - cu cele patru parti: manerul, spirala, lama si parghia (levierul).
Cosuletul pentru vin - instrument indispensabil transportului din pivnita si servirii vinurilor vechi - poate fi din rachita, lemn sau metal. Cosuletul permite pozitionarea buteliei pe orizontala, usor inclinata pentru a nu agita continutul, iar la golire eventualele sedimente solide riman pe fundul buteliei.
Carafa pentru decantare serveste pentru separarea sedimenteleor din buteliile cu vinuri rosii vechi, evitand astfel ca particulele solide sa ajunga in paharul clientului. Carafarea se face si in cazul vinurilor albe deoarece permite oxigenarea, aerisirea lor, determinand astfel o mai buna exprimare a aromelor sau buchetului.
Termometrul chiar daca se foloseste destul de rar, are rolul de a citi temperatura chiar inainte de servirea vinului.
Dopurile “stopeur” se folosesc pentru a pastra vinurile dupa deschiderea lor pentru un serviciu ulterior (exemplu pentru clientii care comanda doar un pahar cu vin). Cele destinate vinurilor spumante au un anumit spacific, dat exista modele care permit evacuarea aerului (vidarea).
Frapiera - din sticla, cristal sau metal - se utilizeaza pentru pastrarea vinurilor albe usoare, roze si efervescente la o temperatura constanta pe timpul servirii mesei.
Caruciorul pentru vinuri - din lemn, metal sau combinatiile lor se foloseste pentru prezentarea vinurilor alese in functie de meniul si pentru degustarea de catre client a vinurilor la pahar, evitand astfel cumpararea unei butelii complete. Este prevazut cu un sertar in care sunt pastrate toate ustensilele persoanei care serveste vinurile, precum si cu un locas pentru frapiera. Numarul vinurilor de pe carucior este de 6....8, intr-o gama complexa (efervescent, alb clasic, rosu renumit de colectie si doua pentru desert) ce permite o buna intelegere de catre client.
Paharele si vinul sunt indispensabile. Pentru aprecierea corecta a calitatilor - limpiditate, culoare, arome, buchet, gust - se folosesc numai pahare din sticla sau cristal, perfect incolore, transparente, usoare si subtiri, fara striatii sau serigrafie. Grosimea sticlei si greutatea paharelor trebuie sa fie minime, iar partea superioara care vine in contact cu buzele este subtire. Paharul piciorului este subtire, fin si solid, rotund si suficient de inalt pentru a putea fi tinut in mana. Nu este recomandat contactul mainii cu cupa paharului care contine vinul deoarece va modifica temperatura vinului si va ingreuna aprecierea limpiditatii. Capacitatea este adecvata (100... 125 ...150 ml.) astfel incat sa permita rotirea vinului in pahar pentru a evidentia aromele sau buchetul, iar forma paharului este adecvata tipului de vin. Paharul pentru degustare a fost deja descris. Recomandam sa fie folosit acest tip de pahar pentru servirea vinurilor, dar atunci cand se servesc vinuri mai multe se recomanda a se folosi tipuri diferite de pahare, functie de tipurile de vin pentru a permite aprecierea completa a culorilor, nuantelor, aromelor sau buchetului.
Degustare unui vin este o arta prin care se pune in valoare toata munca viticultorilor si oenologilor.
Tipuri de pahare recomandate pentru diferite categorii de vinuri:
- Albe, cu fructuozitate si aromate
- Albe corpolente
- Roze si rosii tinere
- Rosii cu corpolenta mijlocie
- Rosii corpolente
- Dulci, licoroase
- Spumante seci
- Spumante dulci
Folosirea paharelor impune spalarea lor cu maxima responsabilitate si respectarea catorva reguli:
- Se folosesc numai pahare absolut curate,
- Spalarea manuala se face cu apa calda, fara detergent,
- Aranjarea paharelor se face cu gura in jos, de preferinta in laditele din plastic destinate special depozitarii si manipularii lor,
- Depozitarea si pastrarea lor se face in locuri inchise, ferite de mirosuri straine,
- Inainte de utilizarea lor, toate paharele se controleaza,
- La efectuarea mise-en-place-ului, emlbema sau inscriptiile vor fi orientate astfel incit sa poata fi vazute