Examinarea gustativa
Gustul vinului rezulta din combinatia celor patru gusturi de baza - dulce, acru, sarat, amar spre deosebire de mirosuri care sunt infite. Nu se poate face o delimitare in gust si miros datorita impresiei retonazale, de aceea o serie de mirosuri sunt judecate ca gusturi.

Tehnic, se ia o cantitate potrivita de vin in gura astfel incat sa poata veni in contact cu intrega cavitate bucala. Vinul odata ajuns in gura trebuie plimbat si “pipait” astfel incat sa-i simtim fluiditatea, onctuozitatea si catifelarea. Nu este lipsita de importanta durata mentinerii in gura, care nu va fi mai putin de 4-5 sec., dar nu va depasi 10-12 sec.
Dupa eliminarea vinuli din gura senzatiile gusto-olfactive mai persista o perioada. In functie de acesta perioada, care poate fi masurata cu cronumetrul, vinurile au fost impartite in vinuri scurte (4 sec.), vinuri de lungime mijlocie (5-8 sec.), si vinuri lungi (peste 9 sec.). Persistentei acestor senzatii i s-a stabilit si o unitate de masura denumita caudalie.
Postări populare
-
O diferențiere clară de începuturile acestuia. Undeva în anul 1730 a fost zărit primul om în această zonă. Este vorba de cel despre care Ado...
Arhiva postari
-
Vinul casei,o savoare pe gustul tuturor!Vand vin alb si rosu varsat, 100% natural ,podgoria Panciu-Vrancea. Vin alb din soiuri-Feteasca ,A...
-
Feteasca alba este un vechi soi romanesc, prezent de foarte mult timp in cultura si bine adaptat conditiilor de clima din podgoriile tari...
-
Proprietarii de vita-de-vie nobila vor primi anul viitor bonuri valorice de 200 lei/hectar pentru cumpararea de substante destinate combater...
-
Vinul poate proteja de dementa Foto: TheDailyGreen Vinul poate intarzia declinul functiilor cognitive si po...
-
Fructe in "cosulet" 1 pepene galben, 2 prune, 2 kiwi, 200g boabe de struguri fara samburi, 150g pepene verde, 2 linguri rom, sco...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Parerea d-tra conteaza.