Examinarea gustativa
Gustul vinului rezulta din combinatia celor patru gusturi de baza - dulce, acru, sarat, amar spre deosebire de mirosuri care sunt infite. Nu se poate face o delimitare in gust si miros datorita impresiei retonazale, de aceea o serie de mirosuri sunt judecate ca gusturi.
Tehnic, se ia o cantitate potrivita de vin in gura astfel incat sa poata veni in contact cu intrega cavitate bucala. Vinul odata ajuns in gura trebuie plimbat si “pipait” astfel incat sa-i simtim fluiditatea, onctuozitatea si catifelarea. Nu este lipsita de importanta durata mentinerii in gura, care nu va fi mai putin de 4-5 sec., dar nu va depasi 10-12 sec.
Dupa eliminarea vinuli din gura senzatiile gusto-olfactive mai persista o perioada. In functie de acesta perioada, care poate fi masurata cu cronumetrul, vinurile au fost impartite in vinuri scurte (4 sec.), vinuri de lungime mijlocie (5-8 sec.), si vinuri lungi (peste 9 sec.). Persistentei acestor senzatii i s-a stabilit si o unitate de masura denumita caudalie.
Postări populare
-
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a fost prelungit, pana la data de 20 septembrie, termenul limita pan...
-
Un vin bun face conversatia mai placuta si intalnirea, o reusita. O sticla de vin bine aleasa este cadoul potrivit pentru prieteni si cei a...
-
Comisia Europeană a majorat cu 80 la sută cota de export a vinurilor moldovenești pentru anul 2011 în regimul preferințelor autonome. Astfel...
-
Vinurile moldovenești vor fi exportate pe piața europeană sub marca „Moldova”. Cel puțin asta e propunerea autorităților moldovenești, înain...
-
Particular,vand iepuri belgieni in varsta de 9 luni.Sant blanzi,superbi,ajung la greutate de 8-10kg daca sant bine intretinuti.Sa...
-
Vand 970 mp teren intravilan in localitatea Vadu-Corbu,deschidere 25 ml,utilitati,aproape de mare...pret 45 euro/mp Vand 2 ha teren in Vad...
-
-
Conservare Printr-o reteta italieneasca din 1831, strugurii se pot conserva vreme indelungata. Boabele care nu sunt stricate sau spart...
-
Principii de baza pentru servirea vinurilor Principii de baza pentru servirea vinurilor : Pentru o masa obisnuita in familie sunt indicate...
-
Proiectul de Lege a pieţei vitivinicole instituie ca infracţiuni adaosul de apă în vin şi producerea vinurilor din alte materii prime decâ...
Arhiva postari
-
Am inceput lucrarile la vie.
-
Particular,vand iepuri belgieni in varsta de 9 luni.Sant blanzi,superbi,ajung la greutate de 8-10kg daca sant bine intretinuti.Sa...
-
Care sunt documentele fiscale necesare la vânzarea produselor agricole
-
-
Creata (Riesling de Banat) - produce struguri uni sau birpati, de marime mica-mijlocie, de forma cilindro-conica, boabe asezate dens pe c...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Parerea d-tra conteaza.