miercuri, 18 ianuarie 2012

Degustarea

Degustarea incepe odata cu pregatirea sticlei, mai exact cu desfacerea capisonului de dop, care poate fi dotat cu un fir de detasare sau in absenta acestuia se utilizeaza cutitasul atasat la tirbuson. Dupa detasarea capisonului se sterge cu o laveta curata gatul sticlei pentru a evita patrunderea unor impuritati odata cu extragerea dopului.
Dopul de pluta se va extrage lent pentru a evita ruperea lui si caderea nedorita a unor fragmente pe suprafata vinului. tirbusoanele sunt foarte importante din punct de vedere constructiv, si în acest sens cele mai recomandate sunt cele cu pirghiesi umar de sprijin cu spirala supla, cu pasul mare si diametrul larg.
Pregatirea sticleiOdata extras, acesta da prima informatie despre vinul din sticla, de multe ori, el fiind vinovat de compromiterea vinului din butelie, deoarece fiind un produs natural poate dezvolta in masa lui mucegai, care compromite vinul, devenind neconsumabil. Situtia prezenta a impus ca ori de cate ori scoatem un dop de pluta dintr-o sticla, analiza lui olfactiva (mirosirea dopului) este obligatorie. Pana in acest moment la toate vinurile se procedeaza la fel. Vinurile tinere proaspete cu arome primare vor fi trecute direct in paharele de degustare evitind un contact prelungit cu aerul care le-ar obosi si oxida. In schimb, pentru vinurile rosii vechi, aerarea este benefica eliminind anumite mirosuri neplacute si lasand buchetul de invechire sa se exprime. Tot in cazul vinurilor vechi fara a fi un defect poate sa apara o mica depunere pe fundul sticlei formata din culoare sau saruri tartrice, urmare a acestui caz se practica decantarea. Atit aerarea cat si decantarea sunt procedee care se executa inaintea degustarii efective prin operatiunea denumita carafare, nefiind altceva decat turnarea vinului din butelie in carafa.Vinul astfel pregatit poate trece in paharul de degustare tinand cont si in acest caz de de anumite reguli:mai intai se miroase paharul gol pentru a nu avea mirosuri straine, paharul se tine de picior, se inclina, astfel incat vinul sa curga lin pe peretele paharului fara sa faca bule. Paharul nu se umple numai cel mult o treime din capcitatea sa astfel incat vinul sa poata fi rotit in pahar fara sa se verse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea d-tra conteaza.

Atractii Turistice -Panciu

Primăria Oraşului Panciu implemetează, începând din 17.02.2011, Proiectul „Tradiţie şi Spiritualitate pănceană”- proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din oraşul Panciu, Judeţul Vrancea, Cod SMIS18649. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea şi consolidarea turismului în oraşul Panciu prin intermediul promovării şi valorificării durabile, la nivel naţional, a potenţialului turistic cultural şi natural local, sporirea importanţei turismului şi culturii ca factori de creştere economică. Obiectivele specifice ale proiectului constau în promovarea obiectivelor turistice: Mănăstirea Brazi şi Paraclisul Schitului Brazi; Schitu „Sfântul Ioan Botezătorul”; Beciurile monumente de patrimoniu: Beciul Domnesc, Beciul Marin Ştefan, Beciul Vlădoianu; Meşteşugul vinului. Valoarea totală a proiectului este de 998.218,52 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni, începând cu 17.02.2011. Pentru amănunte legate de acest proiect vă rugăm să vizitaţi pagina de internet a proiectului: www.panciuturistic.ro pentru informaţii despre atracţiile turistice ale oraşului daţi click pe link-urile de mai jos.

Postări populare

http://www.sfi4.com/12252119/FREE

Arhiva postari

POTGORIA VRANCEANA-PANCIU

www.aaz.ro

Va place acest blog?

Powered By Blogger