In tara noastra criteriile de clasificare sunt continutul de alcool, insusirile de calitate determinate de compozitia fizico-chimica si tehnologia de obtinere, stipulate in legea Viei si Vinului.
Indiferent de categoria de calitate, vinurile pot fi albe, roze sau rosii.
In baza acestor criterii, vinurile sunt clasificate in:
- vinuri de masa (consum curent)
- vinuri de calitate si
- vinuri speciale.
Vinurile de masa (de consum curent) sunt usoare, anonime, fara a avea pretentii de identitate de soi sau de podgorie. taria alcoolica minima este de 8,5% in volum.
Vinurile de calitate se obtin din soiuri de struguri cu insusiri tehnologice superioare, cultivate in areale viticole delimitate. in functie de nivelul lor calitativ determinat de arealul de producere, soi si tehnologia de vinificatie pot fi:
- vinuri de calitate cu indicatie geografica, denumite si vinuri de calitate superioara (Vs);
- vinuri cu denumire de origine controlata (DOC)
Vinuri de calitate superioara (Vs) - au taria alcoolica de minim 9,5% vol, cu mentiunea zonei geografice de producere, eventual si denumirea soiului sau a sortimentului. Exportul acestor vinuri poate fi facut sub denumiri generice similare cum ar fi “Landwein”, “Vin de Pays”, “Country Wine” etc.

La randul lor, vinurile DOC pot fi:
- vinuri de origine controlata (DOC),
- vinuri cu denumire de origine controlata si trepte de calitate (DOC-CMD.CT sau CIB).

In Romania a fost adoptat sistemul german de atribuire a treptelor de calitate:
- “cules la maturitate deplina” - adica in momentul in care strugurii sunt copti si acumularea de zaharuri este min . 196 gr/l;
- “culesul tarziu” - momentul culesului in acest caz este atunci cand strugurii strugurii sunt supracopti si creste cantitatea de zahar pe seama pierderii apei, acesta depasind 213 gr/l;
- C.I.B. - “cules la innobilarea boabelor” - moment in carte pierderea apei prin supracoacere este completata de stafidiere sau aparitia mucegaiului nobil (care extrage apa din bob concentrand zaharurile fara a afecta compozitia acestuia). Strugurii din care provine vinul au continut de zaharuri de minim 240 gr./l.

O alta clasificare este data de continutul in zaharuri. Din acest punct de vedere, vinurile pot fi:
- Seci - cu continut in zaharuri de pina la 4 gr/l
- Demiseci - cu continut in zaharuri cuprins intre 4.01 gr/l si 12 gr/l
- Demidulci - cu continut in zaharuri cuprins intre 12.01 gr/l si 50 gr/l
- Dulci - cu continut in zaharuri de peste 50 gr/l.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Parerea d-tra conteaza.