duminică, 28 noiembrie 2010

Glosar de vinuri din Romania

A
- Aligote, vin obtinut din soiuri de struguri cu acelasi nume, originar din Franta. Datorită capacitătii sale de-a acumula, în unele microclimate, o concentratie alcoolică ridicată, vinurile rezultate pot face parte din categoria “de consum curent” si chiar dintr-o categorie superioară. în România, vinurile din soiurile Aligote se obtine în podgoriile: Iasi, Cotesti, Odobesti, Sarica-Niculitel.
B
- Băbească, vin rosu de consum curent sau de calitate superioară, obtinut cu precadere în podgoriile Moldovei (Bucium, Ivesti, Nicoresti, Panciu). în toamnele calde si lungi, datorită maturitătii în conditii optime a strugurilor si acumulării de mari concentratii de zaharuri, vinurile sunt intens colorate si de calitate superioară.
- Bucium, vin de calitate superioară, obtinut din soiurile de struguri Fetească albă, Aligote sau Muscat Ottonel, produs pe plaiurile localitătii Bucium, centrul viticol Tomesti-Bucium.
C
- Cabernet Sauvignon, vin rosu superior, obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume, originar din Franta (podgoriile Bordeaux si Medoc), foarte apreciat încă de pe vremea cardinalului Richelieu (1586-1642). în România, cele mai bune vinuri Cabernet Sauvignon se produc în centrele viticole Valea Călugarească si Sâmburesti, remarcabile prin coloratia intensă, armonia deosebită între elementele constitutive si gustul agreabil. în podgoria Murfatlar acest soi de struguri produce vinuri demiseci sau dulci, iar în podgoriile Corcova, Segarcea, Sarica-Niculitel, Odobesti, Panciu, vinuri seci.
- Cârjoaia, vin alb, de calitate superioară, provenit din soiurile de struguri Grasă, Fetească albă si Frâncusă, obtinut pe plaiurile localitatii Cârjoaia, din apropierea Cotnarilor.
- Chardonnay, numit impropriu Pinot Chardonnay întrucât, în realitate, este vorba de un vin obtinut din soiul de struguri Chardonnay. Vin alb, de calitate superioară, care în unele centre de cultură poartă si denumirea de origine (de exemplu, Murfatlar, Nazarcea etc.)
- Copou, vin de calitate superioară, provenit din soiurile de struguri Aligote, Fetească albă, Riesling italian si Muscat Ottonel, obtinut în plantatiile de pe dealul Copoului din apropierea Iasului.
- Corcova, vin rosu, de calitate superioară, provenit din soiurile de struguri Cabernet, Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir, obtinut pe plaiurile viticole din jurul localitatii Corcova, în podgoria cu acelasi nume (judetul Mehedinti).
- Cotnari, renumita podgorie moldovenească situată în apropierea orasului Hârlau, care îsi datoreaza celebritatea calitatilor vinului produs aici si cunoscut în întreaga Europă încă din Evul Mediu. Calitatea vinului de Cotnari nu provine numai din conditiile naturale exceptional de favorabile, care înlesnesc atacul strugurilor de catre “nobilul putregai”, dar si din îndelungata traditie în cultura vitei de vie, care a dus la cristalizarea unor varietăti perfect adaptate conditiilor locale. Se obtine din soiurile de struguri: Grasă, Fetească, Tămâioasă românească, Frâncusă. A fost premiat la numerose concursuri internationale de vinuri.
- Crăcană, vin rosu ghiurghiuliu, obtinut din soiul de struguri Băbească neagră, denumit în podgoria Panciu si “Crăcană”.
- Crâmposie, vin alb de consum curent, obtinut din soiul autohton de struguri cu acelasi nume, cultivat în podgoriile Drăgăsani, Segarcea, Sâmburesti, Stefănesti.
D
- Dealul Mare, vin alb sau rosu de calitate superioară, obtinut în podgoria Dealul Mare, situată în zona colinară dintre Ploiesti si Buzău.
- Drăgăsani, vin alb de calitate superioară, cu savoare specială (de Sauvignon), obtinut din soiul de struguri Petit Sauvignon, cultivat în podgoria Drăgăsani.
F
- Fetească albă, vin de calitate superioară, cu peste 12% alcool, sec, demisec sau dulce-licoros (în toamnele lungi, când strugurii acumulează o cantitate mai mare de zaharuri), cu buchet specific si armonios constituit. Este unul din cele mai valoroase soiuri cultivate la noi. Folosit în cupaj, armonizează, în general, gustul si buchetul celorlalte vinuri, imprimându-le o nuantă fină: împreună cu Grasa, Frâncusa si Tamâioasa, vinurile de Pâhnesti (Husi) si de Cotnari. Provine din toate podgoriile tării, dar cu predilectie din Târnave (Craciunel), Alba Iulia, Drăgăsani, Odobesti si Iasi.
- Fetească neagră, vin rosu aromat; tarie alcoolica de 12-12,5%. Cea mai buna calitate o are vinul produs în podgoriile Cotesti si Dealul Mare (centrele viticole Valea Călugărească, Urlati, Tohani).
- Fetească regală, vin sec cu tărie alcoolica de 10,5-11,5%. Cea mai buna calitate o are cea din podgoriile Târnave.
- Furmint, vin alb, obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume; se foloseste atât pur, cât si în amestec (cu soiul Mustoasă de Madarat), pentru producerea vinurilor de sampanie. Este specific podgoriilor transilvănene (mai ales Alba Iulia) si mai putin celor din Moldova (Panciu, Tifesti, Nicoresti, Cotesti).
G
- Galbenă de Odobesti, vechi vin moldovenesc, cu mare faimă în trecut, care a constituit baza sortimentului de Odobesti. Vin alb, de consum curent sau de calitate superioară, usor de băut si cu un efect răcoritor. Prin învechire, capătă un buchet fin, culoare galbenă plăcută si o compozitie armonioasă.
- Golesti, vin alb, de calitate superioară, obtinut din soiurile de struguri Fetească albă, Riesling italian si Tămâioasă românească, provenit de pe plaiul din apropierea localitătii Golesti, din centrul viticol Stefănesti, podgoria Stefănesti-Arges.
- Grasă de Cotnari, vin alb superior, de marca, obtinut din vită plantată pe terenurile argilo-nisipoase sau scheleto-calcaroase din podgoria Cotnari. In acesta podgorie, din strugurii atacati de “nobilul putregai” se obtin vinuri demiseci sau licoroase, de o calitate exceptională. In amestec tehnologic cu soiurile Fetească albă, Frâncusă si Tamâioasă românească, participă la producerea unor vinuri de desert. Provine dintr-un vechi soi autohton de struguri, despre care se crede că a fost adus si împământenit la Cotnari de către Stefan cel Mare. Prin calitătile sale, stă alături de cele mai bune vinuri din lume.
H
- Hârlau, vin superior, obtinut pe plaiurile din jurul localitătii cu acelasi nume.
- Husi, grup de vinuri superioare, seci, obtinute din soiurile de struguri Fetească albă, Frâncusă, Riesling italian, Cabernet Sauvignon, provenite din podgoria cu acelasi nume.
M
- Merlot, unul din cele mai apreciate vinuri rosii de calitate superioară, intens colorat si bine echilibrat, obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume, originar din Franta (Medoc si Bordeaux). In amestec cu alte vinuri rosii, cu un continut mai mic de zaharuri si substante colorante, contribuie la îmbunatatirea calitătii acestora. Provine în special din podgoriile Moldovei (Odobesti, Cotesti, Uricani), dar si din Dealul Mare, Murfatlar, Drăgăsani, Minis.
- Minis, vin rosu obtinut din soiurile de struguri Cădarca, Cabernet Sauvignon sau Merlot, în podgoria Minis. Această podgorie se întinde pe înăltimile cele mai sudice ale Muntilor Apuseni, pe solurile formate din roci eruptive. Microclimatul din podgorie, cu o perioadă lungă de vegetatie si cu o mare rezervă heliotermică, în contextul unor precipitatii moderate, permite obtinerea unor vinuri rosii de calitate superioară.
- Murfatlar, grup de vinuri albe, mai rar rosii, obtinute din soiurile de struguri Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon, Traminer roz si Pinot Noir, Cabernet Sauvignon si Merlot, în podgoria Murfatlar. Solurile calcaroase si microclimatul particular duc la obtinerea unor vinuri dulci, licoroase, de calitate superioară.
- Muscat Ottonel, vin de calitate superioară, cu aromă de muscat, sec, demisec sau dulce, chiar licoros (în anii cu toamne lungi si când strugurii sunt atacati de “nobilul putregai”). Provine din soiul de struguri cu acelasi nume, originar din Franta, dar cultivat astăzi în aproape toate tările viticole. In amestec tehnologic cu alte soiuri cu aciditate mai ridicată, le imprimă o aromă plăcută si mai discretă de muscat. In tara noastră, vinul de Muscat Ottonel are o calitate exceptională pe Târnave, la Alba Iulia, Nazarcea etc.
N
- Nicoresti, vin rosu superior obtinut din soiurile de struguri Băbească neagră, Cabernet Sauvignon sau Merlot, în podgoria Nicoresti, judetul Galati.
- Noir, vin rosu de calitate superioară, sec, demisec, dulce, sau licoros, obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume. Vin catifelat, vin echilibrat, intens colorat. Cele mai bune vinuri de acest fel provin din podgoriile: Murfatlar, Dealul Mare, dealurile Olteniei si din centrele viticole din sudul Banatului, unde poartă si denumiri de origine.




- Odobesti, grup de vinuri de consum curent sau de calitate superioară, obtinute din soiurile de struguri: Riesling italian, Fetească albă, Aligote, Muscat Ottonel, pentru vinuri albe; Cabernet Sauvignon, Băbească neagră, Merlot, pentru vinuri rosii, provenind din podgoria Odobesti. Faima acestei podgorii o făcea odinioară Galbena de Odobesti.
P
- Panciu, grup de vinuri albe sau rosii, de consum curent sau de calitate superioară, obtinute în general din aceleasi soiuri de struguri ca si cele din podgoria Odobesti, provenind din podgoria Panciu.
- Pelin, vin aromatizat în care s-a adăugat un macerat sau un extract de plante (în care predomină pelinul), must concentrat, mustel sau must taiat.
- Pinot gris, vin alb, de calitate superioară, sec, demisec sau dulce, licoros, cu un mare procent de zaharuri (în toamnele lungi si calduroase, sub atacul “nobilului putregai”), obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume, originar din Franta. In tara noastră se cultivă pretutindeni, cele mai bune rezultate dând podgoriile: Murfatlar, Târnave, Alba Iulia, în care poartă si denumiri de origine.
- Pinot Noir, vin rosu sec, demisec cu tărie alcoolică 12%. Cea mai bună calitate o dau viile din podgoriile Dealul Mare, Sâmburesti, Dealurile Craiovei, Severin, Plaiurile Drâncei, Minis, Banatului (centrul viticol Recas, Moldova Nouă), Murfatlar, Istria, Babadag, Tulcea.
R
- Riesling, vin alb de calitate superioară, sec sau demisec, obtinut din soiul de struguri Riesling italian. Datorită plasticitătii sale oenologice, Riesling este un soi cosmopolit care se cultivă în toate tările Europei, mai cu seamă în conditiile climatului temperat-continental. In România este soiul cu cea mai mare răspândire, cele mai bune rezultate obtinându-se în podgoriile: Murfatlar, Târnave, Dealul Mare, Cotesti, Odobesti, Drăgăsani, purtând deseori si denumirea de origine.
- Roznovanu, vin de Cotnari ce se obtine din plantatiile familiei Roznovanu, cu vechi traditii în cultura vitei de vie si în arta obtinerii vinurilor. La Viena, la expozitia internatională din 1873 si la Budapesta, în 1884, vinul de Cotnari prezentat de podgoreanul Niculai Rosetti Roznovanu a obtinut diploma de merit.
S
- Sauvignon, vin alb, de calitate superioară, licoros natural (când strugurii au o concentratie mai mare de zaharuri în must), bine echilibrat. In primul an i se poate reprosa o usoară aromă si un gust ierbos, dar, odată cu al doilea an, prin învechire, capătă o aromă si o finete deosebite. Originea soiului de struguri nu este cunoscută, dar formează baza podgoriei Sauternes, Franta. In România a fost introdus după filoxera, în podgoriile Drăgăsani, Dealul Mare, Odobesti si Murfatlar.
- Segarcea, vin alb sau rosu, obtinut în centrul viticol Segarcea, judetul Dolj, din soiurile de struguri: Riesling italian, Sauvignon, pentru vinurile albe; Pinot Noir, Cabernet Sauvignon pentru vinurile rosii.
- Selection (Selection Cartiere), vin alb, sec, de consum curent, obtinut din soiurile de struguri cu acelasi nume, introdus relativ recent în cultură (după primul razboi mondial) de către viticultorii francezi. In tara noastră se întâlneste în podgoriile Dealul Mare si Odobesti. Din cauza unei acidităti variabile este adesea cupajat cu alte soiuri. Astăzi nu mai prezintă interes economic, deoarece butucii degenerează dupa 10-15 ani în plantatie.
- Socola, vin alb de calitate superioară, obtinut din soiurile de struguri Fetească albă, Aligote si Muscat Ottonel pe plaiurile din jurul localitătii Socola, de lânga Iasi.
- Sampanie, vin alb spumos, obtinut adesea prin cupaj, prin metoda clasică a calugarului Don Perignon (1638-1715). Vin de lux, usor, desăvârsit ca limpiditate si prospetime, înzestrat cu însusirea de a produce spumă la turnarea în pahar si care “perlează” prin degajarea bioxidului de carbon încorporat în masa sampaniei. Provine din regiunea viticola Champagne, Franta, pivnitele cele mai renumite fiind cele de la Ay si Eperncy.
T
- Tămâioasă albă românească, vin alb superior, sec, demisec sau dulce, licoros (în functie de podgoria de origine si conditiile climatice ale anului), puternic parfumat, bine echilibrat, cu un grad ridicat de alcool, obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume – unul din cele mai apreciate soiuri autohtone. Vinificat în amestec cu alte soiuri, ameliorează simtitor calitatea acestora, imprimându-le o aromă fină si plăcută de “Tămâios”. Provine din podgoriile: Pietroasele-Buzău, Drăgăsani, Stefănesti-Arges, etc.
- Târnave, vin de calitate superioară, obtinut din soiurile de struguri Fetească albă, Pinot gris, Traminer roz, Riesling italian, Muscat Ottonel, Fetească regală etc, provenind din podgoriile Târnave. Aceste podgorii se întind pe pantele scăldate de soare si ferite de curenti reci, care delimitează văile celor două Târnave (Mare si Mică). Vinurile obtinute aici sunt echilibrate, cu buchet fin, purtând adesea denumiri de origine.
- Terente, vin de Cotnari obtinut în plantatiile familiei Terente. Podgoreanul Constantin Terente avea un “secret” profesional, reusind ca vinul său de Cotnari sa se numere printre cele mai bune. Fiicele sale, domnisoarele Terente, care desigur mosteniseră “secretul” de la tatăl lor, furnizau vin caselor domnitoare din Egipt si Etiopia.
- Tisana, sampanie de calitate inferioară.
- Traminer (roz), grup de vinuri superioare, seci, demiseci, dulci sau licoroase, foarte armonios constituite, catifelate, obtinute din soiul de struguri cu acelasi nume, cu o savoare specifică care aminteste de aroma trandafirilor din grupa Thea. Diferentele în ceea ce priveste culoarea si aroma se datorează caracterelor de soi, dar si conditiilor pedoclimatice ale podgoriei de provenientă. Este un vin specific podgoriilor Alba Iulia, Târnave, Banat, îl întâlnim în podgoriile Murfatlar, Dealul Mare, Cotesti, etc.
U
- Uricani, vin rosu, superior, din soiurile de struguri Fetească neagră, Pinot noir, Cabernet Sauvignon sau Băbească neagră, obtinut pe plaiurile din jurul localitătii Uricani, de lângă Iasi.
V
- Valea Călugărească, vin rosu superior din soiul Cabernet Sauvignon, provenit din centrul viticol Valea Călugărească, podgoria Dealul Mare.
- Visani, vin alb de calitate superioară, obtinut pe plaiurile localitătii Visani-Iasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea d-tra conteaza.

Atractii Turistice -Panciu

Primăria Oraşului Panciu implemetează, începând din 17.02.2011, Proiectul „Tradiţie şi Spiritualitate pănceană”- proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din oraşul Panciu, Judeţul Vrancea, Cod SMIS18649. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea şi consolidarea turismului în oraşul Panciu prin intermediul promovării şi valorificării durabile, la nivel naţional, a potenţialului turistic cultural şi natural local, sporirea importanţei turismului şi culturii ca factori de creştere economică. Obiectivele specifice ale proiectului constau în promovarea obiectivelor turistice: Mănăstirea Brazi şi Paraclisul Schitului Brazi; Schitu „Sfântul Ioan Botezătorul”; Beciurile monumente de patrimoniu: Beciul Domnesc, Beciul Marin Ştefan, Beciul Vlădoianu; Meşteşugul vinului. Valoarea totală a proiectului este de 998.218,52 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni, începând cu 17.02.2011. Pentru amănunte legate de acest proiect vă rugăm să vizitaţi pagina de internet a proiectului: www.panciuturistic.ro pentru informaţii despre atracţiile turistice ale oraşului daţi click pe link-urile de mai jos.

Postări populare

http://www.sfi4.com/12252119/FREE

Arhiva postari

POTGORIA VRANCEANA-PANCIU

www.aaz.ro

Va place acest blog?

Powered By Blogger